Tetőzet építése


„Vizsgáljuk az épületeket falazat és tetőzet szerint is.

Országos átlagban a kőből, vagy téglából épült házak aránya csak 24,3% volt, többségben a vályogból, vagy sárból épült házak szerepeltek, mert ezekre 48,5% jutott, a kő- vagy tégla-alappal épült sár- és vályogházak aránya 25,3% és fából készült a hazai összes lakóházaknak 1,9%-a. A városokban ugyanezen falazatok megoszlása egészen másként alakul. A kő- vagy téglaépületek aránya felemelkedett egészen 38,1%-ig, míg az összes többi kategóriák aránya csökkent. A kő vagy téglaalapú, sár és vályogfalú házak aránya csak mindössze 20,6%, a városokban a sár- vagy vályogépületek aránya csak 40,2% és fából csak 17%-át építették az összes városi lakóépületeknek.

Természetesen a tetőzet is sokkal jobb a városokban, mint a községekben, sőt ez a falazatoknál kimutatott arányoknál is jobb, mert a tetőket a városokban tűzrendészed szempontok figyelembevételével kell megépíteni. A cserép-, pala-vagy bádogtetők aránya országos átlagban 69,0% — igen jelentős érték. A városokban ezeknek a tetőknek aránya 76,9%-ig emelkedik fel. Ezzel arányban csökken természetesen a nád-, vagy zsuptetők aránya, mert az országos átlaggal, 27,8%-kal szemben a városokban ezek aránya csak 19,4%. Érthetetlen azonban az, hogy a zsindely, vagy deszkatetők aránya mégis magasabb a városokban, mint a községekben. A városokban száz ház közül 37 van ezekkel az anyagokkal fedve, a falvakban csak három házra jutott ilyen egyszerű fedél. A zsindely-, vagy deszkatetők aránya még Budapesten is igen magas (51%).


  Ez adatok kétségtelenül igazolják, hogy az a politika, amely a városok fejlődését szolgálja, a nemzet anyagi és kultúrjavainak növeléséhez s ezzel a nemzet physikai és gazdasági megerősödéséhez vezet, így regenerálóját előmozdítja. Remélhetőleg, az ipar decentralizációja éppen úgy, mint az újabb városrendezési törekvések és városfejlesztési akciók, a városok egészséges fejlődésének újabb lendületet fognak adni és ezzel az egész magyarságnak előbbrejutását, magasabbra emelkedését hathatósan szolgálni fogja.”

 

   Városok lapja 1937 július 1.