Tanulságos újságolvasmányok

 

„A minap azt olvashattuk egyik polgári napilapban, hogy a második magyar „pilótapiknik“ alkalmából bemutatták az angol vendégeknek a mezőhegyesi állami ménestelepet. „A ménesudvar kapuján túl — így szólt többek között a ménes-telep leírása — fenyőfák árnyékában állnak a nagyszerű istállók. Mindegyik tenyészállat külön „box-ban áll. Minden ló-lakóosztályban vastag szalmaréteg. A levegő kifogástalan, miután az istálló közel 5 méter magas. Van itt villanyvilágítás, folyóvíz... De ezt meg is érdemlik a pompás állatok“ — fűzte végül hozzá a tudósító, aki ezzel a leírással bizonyára sok-sok ezer nincstelen proletár irigységét váltotta ki a mezőhegyesi lovak lakásviszonyai irányában.  

Más: Egy másik újságcikkből megtudják, hogy egy 4809 lakosú dunántúli községben az emberek nagyrésze vályogházakban lakik, a házak 62%-ának deszkázatlan a padlója. A falu legszegényebbjei fa- és sövény- kunyhóban laknak. Ezek nyáron izzanak, télen dermesztőén hidegek. Legtöbbje egyetlenegy helyiségből áll és tekintve, hogy a legszegényebb családok a legszaporábbak, leírhatatlan az a látvány, ami este az ember elé tárul. 95 kunyhóiban 783 ember él, tehát szobánként több mint 8. Vannak családok, ahol 11-en préselődnek össze a 6 négyzetméternyi nagyságú szobácskában. Sok helyen csak egyetlenegy ágy van, ebbe belefekszenek télen négyen is. A gyermekhalandóság borzalmas: átlagban minden családban meghal kétévenként egy-egy gyermek, de a család létszáma nem változik, mert új születik a halott helyébe. A 4809 lakosú községben csak 68 ember lakik egyedül egy szobában, 640 lakik másodmagával, 875 harmadmagával, 506 ötödmagával, nem kevesebb, mint 1066 hatodmagával, 1931 hetedmagával, 23 nyolcadmagával, 139 tizedmagával, 28 tizenegyedmagával egy szobában. A szobák nagysága átlagban 3X3X2 méter. Zárt ablakok mellett egész éjszakára tizennyolc köbméter levegő hat embernek a kevésnél is kevesebb.

Hogy a mezőhegyesi lovak lakásviszonyainak a bemutatása után bemutatták-e a pilótapiknik külföldi vendégeinek a dunántúli, vagy egyéb magyar vidékek földnélküli proletárjainak lakásviszonyait, arról nem szólnak az újságtudósítások. Tehát több mint valószínű, hogy nem. Pedig de érdekes és tanulságos a két újságolvasmány úgy egymás mellett!”

 

    Vas és fémmunkások lapja 1935